valtaa ja loistoa

Maassa maan tavalla, osa 100

 

 Apulaisoikeuskansleri vastasi (kuten virkavelvollisuuteen ja hyvään hallintotapaan kuuluu) hänelle tehtyyn kanteluun siitä, toteutuuko uskonnonvapaus Suomen kouluissa? Lausunnon tultua julki oli jokakeväinen suvivirsikeskustelu alkanut ja tunteikkaat kommentit ovat sen jälkeen värittäneet niin sosiaalista mediaa kuin nettilehtien kommenttiosioitakin.

 Tunnelatauksen määrää voi käsin kosketella. Kommenteissa syy on useimmiten muslimi-vähemmistön, mutta myös Demlaa on esitetty ongelman aiheuttajaksi. Todellisuudessa muslimiväestö ei ole ollut Suvivirren suhteen kovin aktiivinen. Uskonnottomien edustajat sen sijaan ovat pitäneet asiaa tapetilla.

 Hauskinta koko jupakassahan on tietenkin se, että apulaisoikeuskanslerin lausunnossa ei mainita Suvivirttä laikaan vaan se käsittelee uskonnonvapauden toteutumista yleisellä tasolla koulujen tilaisuuksissa sekä “yksittäisestä virrestä” esimerkkinä, jolloin hän viittaa aiempaan perustuslakivaliokunnan kannanottoon (joka taas liittyy samasta aiheesta aiemmin käytyyn debattiin).
 

  Onko “yksittäisen virren” laulaminen sitten tunnustuksellista tai uskonnonharjoittamista? Valtionkirkon määritelmän mukaan virsi “johdattaa laulajansa yhteiseen rukoukseen, kiitokseen ja ylistykseen”. Virsien laulaminen taas on “yhtä aikaa julistusta, opetusta, sielunhoitoa, rukousta ja yhteyden kokemista". Näiden kirkon omien määritelmien pohjalta virret ja niiden laulaminen ovat selkeästi tunnustuksellista uskonnonharjoittamista.

 Tällöin aivan kuten kanteen tekijä (ja apulaisoikeuskansleri) on todennut, “yksittäisenkin virren” laulaminen koulun juhlassa on Suomen perustuslain pykälien 6, 11 ja 22 vastainen. Suomen perustuslaki näet takaa oikeuden olla osallistumatta tilaisuuksiin, jossa uskontoa harjoitetaan. Käytäntö on myös Euroopan ihmisoikeusopimuksen vastainen.

 Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on myös todennut, ettei valtio saa aiheuttaa tilannetta, jossa yksilö joutuu tuomaan julki uskonnottomuutensa.

 Tätä taustaa vasten voisi kysyä, jos koulut kiertävät Suomen lakia (tahallisesti tai tahattomasti) ja toimivat ihmisoikeussopimuksen vastaisesti, että pitäisikö koulujen noudattaa ja vaalia eurooppalaisia arvoja sekä käyttäytyä “maassa maan tavalla”?

 Tietenkin kyse on yhden virren kohdalla vain periaatteesta, mutta periaatteet luovat sen arvopohjan, jolle meidän yhteiskuntamme perustuu ja ne eivät ole vain muutaman oikeusoppineen mielipiteitä.

 


Lähteet:
http://www.oikeuskansleri.fi/media/uploads/ratkaisut/ratkaisut_2014/okv_230_1_2013.pdf

http://yle.fi/uutiset/muslimiyhteiso_suvivirsi_ei_ole_meille_ongelma/7156584

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kukaan ei pakota laulamaan koulun juhlissa.

Periaatteessa jos koulun juhlissa kiellettään kaikki tunnuksellisuus niin silloinhan voidaan kieltää kaikki. Mikä tahansa voidaan tulkita uskontoon tai politiikkaan kuuluvaksi ja voidaan tätä kautta aikaa myöten kieltää.

Seksuaalinen ahdisteluhan kattaa myös tilanteen jossa ahdistelua on tilanne jonka henkilö kokee ahdistetavaksi. Näin muistan lukeneeni, voin olla väärässäkin. Jos henkilö kokee toisen ihmisen pukeutumisen tai katseen ahdistavaksi niin sekin täyttää periaatteessa jos oikein tarkkaan mennään, seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistön. Toisaalta jos oppilaalla on Che paita päällä voi toinen kokea sen poliittiseksi painostukseksi. Mihin vedetään sitten raja?

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Lue apulaisoikeuskanslerin lausunto. Siinä ei kielletä mitään.

Kyse ei ole tunnuksellisuudesta vaan tunnustuksellisuudesta.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Hei,
Teet mielestäni turhan yksioikoisia tulkintoja. Perustulakivaliokunta ja eduskunnan apulaisoikeusasiamies ovat kummatkin katsoneet, että suvivirren laulaminen kevätjuhlassa ei tee siitä uskonnollista tilaisuutta sillä tavalla, että sen järjestäminen kouluaikana loukkaisi perustuslaissa ja ihmisoikeussopimuskessa taattua uskonnonvapautta. Nyt apulaisoikeuskansleri on asiasta sitten toista mieltä. Kaikki nämä toki ovat yhtä mieltä siitä, ettei ketään saa virren veisuuseen pakottaa osallistumaan vastoin vakaumustaan.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on katsonut Lautsi vs. Italia- ratkaisussaan, että valtiolla tietty harkintamarginaali uskonnollisten symbolien käytön osalta kouluissa (Italia ei ollut rikkonut valittajien uskonnonvapautta, vaikka jokaisen kouluuokan seinällä on krusifiksi), kunhan ketään ei velvoiteta osallistumaan aktiivisesti uskonnon harjoittamiseen.

Vastaavasti periaate, että ketään ei saa velvoittaa paljastamaan uskontoona on koulujen osalta vahvistettu Grzelak vs. Puola- ratkaisussa. Ratkaisu kuitenkin nimenomaisesti käsitteli uskonnon opetukseen osallistumista. Siinäkin katsotiin, ettei tämä periaate estä esim. vaihtoehtoisten eri uskontojen/etiikan kurssien järjestämistä koulussa.

Tämän jälkeen annetussa Lautsi-ratkaisussa vahvistettiin siis oikeusohje valtion harkinamarginaalista, jota rajoittaa se, ettei ketään saa pakottaa osallistumaan uskonnon harjoittamiseen, eikä oppilaisiin saa kohdistaa indiktronaatiota. Mielestäni on varsin perusteltua katsoa, että Lautsi-ratkaisun oikeusohjeet soveltuvat myös suvivirren laulamiseen kevätjuhlassa, eikä apulaisoikeuskanslerin lausunnossa ainakaan tuoda esiin mitään, mikä viittaisi muuhun. Hyvin todennäköisesti siis suvivirren laulaminen kevätjuhlassa ei ole Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaista.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Teenkö? Jos virsien laulattaminen on uskonnonharjoittamista, niin eikö silloin uskonnonvapauspykälää rikota?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Se että tilaisuudessa lauletaan, ei velvoita ketään laulamaan mukana. Voi olla myös aivan hiljaa.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen Vastaus kommenttiin #5

Tässä puhutaan virsien laulamisesta. Virret ovat tunnustuksellisia ja niiden laulaminen on uskonnonharjoittamista.

Tässä mielenkiintoinen näkökulma:

http://www.hameenkaiku.fi/viikko-hame/blogit/nuore...

Toimituksen poiminnat